Ce asteptari avem de la un interactive designer (ux – user experience designer) la Vuzum?
Privit din punct de vedere al interactiunii cu utilizatorii, exista doua tipuri de design:
- static
- dinamic
Cel dinamic isi schimba forma si functionalitatea in raport cu modul in care utilizatorul interactioneaza cu el. In ultimul deceniu, din lipsa unor tehnologii suficient de puternice, acest tip de design a fost implementat de cele mai multe ori in Flash.
Design-ul static pe de alta parte este reprezentat de elemente care, indiferent de modul in care utilizatorul interactioneaza cu acesta, isi pastreaza aceeasi forma si functionalitate, singurul lucru care se schimba fiind continutul.
Fiind vorba de interactive designer, voi continua sa discut doar despre design-ul dinamic. Acesta cuprinde tot ceea ce tine de design-ul static (usability, teoria culorii, grid design, etc.. ar trebui sa stiti cu ce sa completati aici), dar adauga in plus o serie de elemente care trebuiesc luate in considerare ulterior. Cel mai important aspect de care trebuie tinut cont, stiu ca suna tamp si ma repet, este faptul ca este un design interactiv. Adica elementele isi schimba pozitia, iar tu designer-ul, decizi cum se intampla acest lucru. Practic aduci un element din punctul A la punctul B. Trebuie sa tii cont de modul in care se desfasoara tranzitia (timp, acceleratie, pozitie, rotatie, etc..) si de elementele peste care s-ar suprapune (daca nu ai avut grija sa le adaugi intr-o zona potrivita, trebuie ca si aceste elemente sa isi modifice pozitia la interactiunea utilizatorului).
Un exemplu: imagineaza-ti un meniu “MENU”, si sub el un logo. La roll-over decizi sa afisezi submeniul, nu in dreapta sa, ci sub el. In acel moment ai o problema: logo-ul, evident. Fie il muti definitiv din pozitia respectiva, fie il tii acolo dar la roll-over peste MENU ii schimbi si acestuia pozitia, forma, etc – tu decizi. Poti de exemplu sa il faci transparent, ca sa ii perimiti pastrarea pozitiei.
Un bun UX designer, sau interactive designer, va avea grija ca cele doua stari A si B ale elementelor sa arate bine, iar interactiunea, respectiv tranzitiile de la o stare la alta, sa dea proiectului unitate (adica nu este indicat sa folosesti foarte multe tipuri de tranzitii).
Exemple frumoase de interactive design se pot vedea in marea majoritate a aplicatiilor pentru iPhone si iPad.
In incheiere
Noi suntem in cautarea unui bun ux designer. Daca iti plac provocarile si intelegi ce responsabilitati ai avea, atunci asteptam sa ne contactezi.