In ultimele doua luni am avut experienta placuta de a primi cateva zeci de emailuri de la persoane care candidau pentru pozitiile pe care le-am avut disponibile la Vuzum. Desi apreciez fiecare email primit, sunt foarte multe lucruri pe care multi dintre acesti candidati le-au facut gresit.
Aceasta lista nu este nici pe departe completa, in schimb sunt lucrurile care mi-au ramas in minte pentru ca s-au repetat de foarte multe ori.
Asadar, cum sa nu aplici pentru un job:
1. Do your research inainte de a scrie email-ul.
Cu cine vei comunica? Ce produse are compania respectiva? Ce clienti? Ce proiecte? Cati membri sunt in echipa? Ce varsta au membrii respectivi? Cum sunt oamenii din compania respectiva? (foloseste Twitter, Facebook, Flickr, Bloguri si orice alt canal de comunicare pentru a ii gasi)
2. Citeste anuntul de angajare si fii sigur ca indeplinesti toate conditiile.
Daca nu indeplinesti chiar si o singura cerinta, nu aplica, pentru ca exista un motiv pentru care a fost scrisa. Sau cel putin, informeaza-te ca este ceva ce poti sa asimilezi foarte rapid, si nu va constitui un impediment major. Daca esti Graphic Designer, nu aplica pentru o pozitie de Web Designer de exemplu.
3. Nu trimite un email gol, fara text!
Chiar daca incerci sa fii scurt, sa nu scrii nimic si sa atasezi doar fisiere, desi intentia poate fi buna, este interpretata gresit. Asa cum anuntul de angajare a fost gandit si conceput cat mai concis, in aceeasi masura raspunsul tau trebuie sa fie cat mai concis, fara a lasa potentialului angajator necesitatea de a iti cere mai multe informatii pentru ca nu le-ai dat.
4. Nu trimite un email lung.
Incearca sa fii concis si sa incluzi doar informatiile necesare. Nu repeta ce este in CV. Acest prim mesaj este sansa ta de a fi mai personal.
5. Ai grija la formulare.
O formulare de tipul “Stimate Domnule Director” adresata unei persoane nepotrivite (ca varsta de exemplu) denota lipsa unui studiu asupra companiei si a persoanelor cu care vei interactiona. In acelasi mod, o abordare peiorativa nu este de dorit.
6. Verifica ortografia.
Un mesaj incorect gramatical nu te va ajuta sa treci de primul email.
7. Verifica fiecare link.
Retrimite-ti tie email-ul inainte de a il trimite angajatorului. In felul asta vei putea verifica daca totul este corect.
8. Trimite linkuri la portofoliul tau online (nu atasa fisiere .rar).
Nu trimite fisiere .rar sau proiecte care nu pot fi rulate printr-un singur click.
Cel mai potrivit este sa trimiti un link la o pagina web, care sa contina aceste fisiere. Ideal este sa ai site de portofoliu, si lucrari in el.
9. Nu minti asupra experientei tale.
Daca mentionezi 10 tehnologii, atunci in portofoliu trebuie sa ai macar cate un proiect care foloseste fiecare dintre aceste tehnologii, sau pe toate combinate. Multi candidati au mentionat cunostinte impresionante, insa nu au fost capabili sa prezinte un portofoliu cand le-a fost solicitat.
10. Lasa loc de buna ziua.
Raspunde la orice email primesti, fie ca este vorba despre un task, un refuz sau mai ales chemarea la un interviu (confirma ca poti sau nu poti veni).
Indiferent daca primirea unui task pentru a iti testa cunostintele te-a facut sa realizezi ca nu poti sa te joci cu focul, ori ca ai fost respins, sau chiar acceptat, asigura-te ca raspunzi la orice email primesti de la potentialul angajator, intr-un timp scurt.
Este posibil ca in momentul de fata sa nu corespunzi cerintelor, ori sa ti se para ca este nedrept sa fii testat pentru a valida cunostintele pe care afirmi ca le ai. Cu toate astea, industria online este foarte dinamica, si sansele sunt foarte mari ca pe viitor sa interactionezi intr-un fel sau altul cu aceleasi persoane din compania respectiva, si sa fii respins tocmai pentru ca nu ai lasat loc de buna-ziua acum.
11. Nu te contrazi/certa/ironiza/lauda.
Pe bune ca s-a intamplat. :-)
Am doua exemple “eu nu am spus ca nu o sa ma ridic la rangul de profesionist” si “daca X si Y au spus ca lucrarile mele sunt bune, pentru voi nu sunt suficient de bune?”.
Ambii candidati au fost respinsi in clipa 2, si marcati cu X pe viitor, ca in renumitele poze. :-)
12. Nu trimite un portofoliu care sa nu fie al tau.
Daca vei fi chemat la interviu, va trebui probabil sa ai si codul respectiv la indemana, asadar mai devreme sau mai tarziu se va afla ca ai mintit, si nu vrei sa incepi cu o minciuna, pentru ca e si modul in care vei termina jobul.
Cel ce candida pentru job, a trimis portofoliul persoanei care l-a recomandat! :-)
Trimite doar lucrarile cele mai bune din portofoliul personal, iar daca nu ai, nu trimite nimic si fii sincer.
13. Nu trimite mass email la mai multi potentiali angajatori.
Intotdeauna dau reply all si il resping si pentru noi, si probabil si pentru ceilalti angajatori. Aplici pentru un job oriunde, sau aplici pentru un job aici?
14. Verifica CV-ul.
Nu trimite un CV incomplet. Nu folosi un model de CV European. Adauga strict informatiile care ne-ar interesa. Ataseaza o poza, uneori ajuta. Mentioneaza numele tau. Pune un link la site-ul personal daca ai, chiar si la contul de Twitter.
Asigura-te ca ai un cont de Twitter, Facebook sau site personal. (esti prezent online?)
15. Fii sigur ca iti doresti acel job.
Un job implica responsabilitati si integrarea intr-o echipa inchegata. Primele saptamani sunt cele mai importante pentru a face acest lucru, dar si cele mai grele.
16. Fii modest
Mereu va fi cineva mai bun ca tine. Este important sa fii constient de acest lucru, si sa ramai modest. Este un domeniu in care fiecare dintre noi invata ceva in fiecare zi, nu este posibil sa le stii pe toate, si asa este firesc sa fie.
Daca aveti si alte sfaturi, as fi foarte bucuros sa le citesc si eu!
Sper ca aceasta lista sa fie folositoare celor care vor aplica la un job pe viitor. Succes tuturor!